Acupunctuur

Acupunctuur wordt in China al ruim 3000 jaar als traditionele Chinese Geneeswijze toegepast bij zowel mens als dier. Deze duizenden jaren aan ervaring vormen de basis van een betrouwbare complementaire (alternatieve) geneeskunde voor dieren in het westen.

Acupunctuur bij dieren kan bijdragen aan de genezing van zeer uiteenlopende klachten. Het kan een goede behandelmethode zijn voor chronische aandoeningen, pijn en ter ondersteuning van de oudere dieren. Ook kan het op een mooie manier bijdragen om de problemen bij het dier op een aanvaardbaar niveau te houden. Daarnaast is het goed om aan acupunctuur te denken, wanneer een reguliere behandeling niet tot verbetering leidt, of wanneer de reguliere medicatie ongewenste bijwerkingen heeft.
Voorbeelden van chronische klachten bij dieren waarbij acupunctuur behandelingen vaak goede resultaten hebben: chronische maagdarm problemen, zoals IBD; chronische luchtweg problemen, zoals astmatische bronchitis; plasproblemen, zoals incontinentie; bewegingsproblemen, zoals heup dysplasie; chronische pijn; huidproblemen, zoals een likgranuloom of oorproblemen; gedragsproblemen, zoals angst of agressie; neurologische problemen, zoals een hernia.
Een acupuncturist stimuleert specifieke punten op het lichaam van het dier met heel dunne naalden. Andere manieren om de acupunctuurpunten te stimuleren zijn massage, acupunctuur crème, warmtebronnen, injecties, laagfrequente stroom of laserstralen.
De meeste dieren ondergaan de acupunctuurbehandeling zonder problemen. Vaak heeft de behandeling zelfs een ontspannende werking. Het is een veilige behandelmethode, die geen pijn doet en geen blijvende bijwerkingen heeft.
Acupunctuur kan als alternatieve behandeling op zichzelf, maar vooral ook als complementaire (aanvullende) behandeling samen met westerse en/of oosterse geneeswijzen worden ingezet. Effectief zijn bijvoorbeeld combinaties met voedingsadviezen, chiropractie, osteopathie en kruiden, maar zeker ook de samenwerking met de reguliere Diergeneeskunde.

De werking van Acupunctuur

Volgens de filosofie van de traditionele Chinese Geneeswijze stroomt de Qi (chi), de lichaamsenergie, door het lichaam. Deze lichaamsenergie stroomt (naast andere belangrijke factoren) door een netwerk van buisvormige structuren, de meridianen. Verstoringen in de flow door de meridianen, kunnen leiden tot de vorming van ziektebeelden.

Ongeveer 350 acupunctuurpunten op het lichaam van het dier geven toegang tot de meridianen. Al deze acupunctuurpunten staan in relatie met bepaalde lichaamsdelen of lichaamsfuncties. Stimulatie van een specifieke combinatie van acupunctuurpunten herstelt de flow, waardoor het lichaam weer in balans komt en in staat is ziekten zelf beter aan te pakken en/of tegen te gaan.
Kijk voor meer informatie op acupunctuurbijdieren.nl

Contact

Dierenarts Anneloes Aalders

Je kunt een afspraak maken en/of informatie opvragen via:

Behandel locaties

  • Praktijk Avacare                                Denys van Hullelaan (tegenover nr 23) 2015 GM Haarlem
  • Bij jou thuis (Haarlem of nabije omgeving (10 km)).

Op afspraak

Maandag 9:00 – 15:00 uur
Dinsdag 9:00 – 15:00 uur
Donderdag 9:00 – 15:00 uur
Vrijdag 9:00 – 15:00 uur

Overige dagen en tijden in overleg.