Chiropractie

Chiropractie is een goed instrument om de gezondheid van dieren te optimaliseren. Via subtiele manuele manipulatie kunnen aanwezige bewegingsbeperkingen worden opgeheven. Hierdoor wordt de functie van omliggende spieren en het zenuwstelsel geoptimaliseerd en kan het lichaam als geheel weer beter functioneren. Chiropractie is ontwikkeld aan het eind van de 19e eeuw. Het wordt steeds vaker toegepast door dierenartsen en/of dierfysiotherapeuten, die daar een specifieke opleiding voor hebben gevolgd.

Een chiropractor onderzoekt en behandelt de beweeglijkheid van alle gewrichten in het dier. De nadruk ligt op de beweging tussen de wervels en in het bekken. Een verminderde beweeglijkheid is bij de behandelaar herkenbaar door stijfheid, warmte en of pijn.

Symptomen die kunnen wijzen op een bewegingsbeperking bij je huisdier zijn acute nek en/of rugpijn; niet meer willen lopen, rennen, spelen, springen of traplopen (zoals voorheen), pijn bij specifieke bewegingen, pijn bij optillen of een abnormale zit of lighouding.
Belangrijke oorzaken van bewegingsbeperkingen in gewrichten zijn trauma. Denk hierbij aan auto ongelukken, katten die van grote hoogte naar beneden vallen, honden die wild spelen, ongelukken tijdens het trainen, maar ook aan ruw corrigeren van honden aan de halsband.
Vaak zien we bij een aanwezige bewegingsbeperking dat het dier, om toch optimaal te kunnen functioneren, andere delen van het lichaam aanspreekt om de bewegingsbeperking op te vangen. Hierdoor moet dit deel harder werken, wat inefficiënt is en vaak tot overbelasting leidt. Dit geeft een grotere kans op het oplopen van blessures.

Wat is adjustment of manipulatie?

Bewegingsbeperkingen worden bij chiropractie behandeld door middel van zogenaamde adjustment of manipulatie. Hierbij wordt in een subtiele maar snelle beweging in een specifieke richting -afhankelijk van de hoek van het gewricht – met de hand een klein duwtje gegeven op het gewricht. Zo wordt de functie van omliggende spieren en het zenuwstelsel geoptimaliseerd en kan het lichaam als geheel weer beter functioneren. Net als met acupunctuur wordt hiermee het zelf herstellend vermogen van het dier gereactiveerd.

Contact

Dierenarts Anneloes Aalders

Je kunt een afspraak maken en/of informatie opvragen via:

Behandel locaties

  • Praktijk Avacare                                Denys van Hullelaan (tegenover nr 23) 2015 GM Haarlem
  • Bij jou thuis (Haarlem of nabije omgeving (10 km)).

Op afspraak

Maandag 9:00 – 15:00 uur
Dinsdag 9:00 – 15:00 uur
Donderdag 9:00 – 15:00 uur
Vrijdag 9:00 – 15:00 uur

Overige dagen en tijden in overleg.